Prof. Dr. Süleyman İnan’ın yeni kitabı “Siyaset Okuryazarlığı”

Yayınlanma:30 Eylül 2021 23:16 Güncelleme:21 Ekim 2021 20:17

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Süleyman İnan imzalı “Siyaset Okuryazarlığı” başlıklı kitap, bir sürü okuryazarlık alanlarından birinde, literatürün ilk kitabı olarak dikkat çekiyor. Siyaset bilimi ve eğitim bilimini birleştiren disiplinler arası bir çalışma olan bu kitapta, siyaset ve siyaset okuryazarlığın günümüzdeki geçerli tanımı yapıldıktan sonra bu okuryazarlık türünün eğitimde güçlü bir şekilde yer alması ile ilgili yararlı bazı içgörüler sunuluyor.

Siyaset okuryazarlığı kitabı, aynı cümle içindeki iki soruya cevap arıyor: Yöneten birey olmak ve okullarda siyaset eğitimi mümkün mü? Bu soru cümlesi, ayrıca kitabın üst başlığı oluyor.

Siyaseti kamu ve ahlaki iş olarak en geniş anlamıyla ele alan İnan, biz “bireylere” bu konuda neler yapabileceğimiz konusunda da bazı örnekler gösteriyor. Siyaset okuryazarlığın başlıca becerileri olarak sunulan siyasi biliş, yönetime katılım, kamusal tartışmalara girme ve dünya sorunlarına duyarlılık geliştirme başlıkları altında bu örnekler, teorik göndermelerle anlatılıyor. İnan’ın hurda teferruat dediği metin içindeki kutu yazılarda da eğlenceli bilgiler var. Örneğin, ilmi siyaset, siyaset meydanı gibi kavramların ilginç anlamlarını buluyorsunuz.

Bir terim olarak yakın zamanda çokça duyduğumuz ve çoğu yerde üstünde çok durulmayan “okuryazarlık” kavramının deyim yerindeyse arkeolojik kazısı da yapılıyor. Böylece, okuma yazma bilmenin ötesinde okuryazarlığın derinlikli başka bir anlamına yöneliyorsunuz.

İnan, tutkuyla, her bireyin siyasi sürece dahil olarak kendi hayatlarındaki kayıtsızlığa karşı bir duyarlılık geliştirme çağrısında bulunuyor. Dahası, siyaset eğitiminin korkmadan okullara taşınarak bunun eğitim basamaklarında nasıl başlayabileceğini/olabileceğini tartışıyor. Böylece siyasetin pedagojisine ilişkin stratejiler öneriyor.

İnan’a göre siyaset (politika) okuryazarlığı konusunda farklı dillerde çok az sayıda makaleler var, ancak bu konuyu kuramsal arkaplanıyla işleyen, deneyimleri paylaşan Türkçe bilimsel bir kitap yazmış olduğunu düşünüyor. Kısa sürede İngilizceye çevrilmesi de temennisi. Ayrıca siyaset alanındaki okuryazarlık yetkinlikleri ile politikanın bilgisine ve bilimine saygı uyanacağı, genel işleyen siyasete de seviye kazanacağı umudu taşıyor.

Üslup, özgünlük ve ilgi çekiciliği konusunda tanınmış siyaset bilimcilerin övgüsünü alan Siyaset Okuryazarlık kitabı, Yeni İnsan yayınevinden çıktı; şimdilerde tüm kitap satan yerler ve sitelerde.

6.1kTakipçi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz