Yayınlanma:15 Eylül 2021 21:17 Güncelleme:29 Eylül 2021 11:04
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, pandemi altında üniversitenin açılışına hazır olduklarını belirterek, sadece PAÜ’nün değil tüm Denizli’nin hazır olması gerektiğini söyledi. Kutluhan,”Kısmi tavizler verirsek Denizlimiz için istenmeyen durumlar oluşabilir” dedi.
Rektör Kutluhan, covid duası ile ilgili soru üzerine “İnsanların ölümle karşı karşıya geldiğinde en çok ihtiyacı olan nedir, duadır. Ölümle yüzleştiğin zaman duanın en iyisini herkes ister” dedi.
Rektör Kutluhan, “Şu anda üniversitemiz, bir kadro, yerleşme, devlette iş bulma yeri değil, bunu ilan edebiliriz” dedi.
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, üniversite üst yönetimi ve dekanlar ile birlikte Denizli’de bir internet sitesinin canlı yayınına katıldılar. 20 Eylül’de okulların açılmasıyla birlikte şehre 20 bin öğrencinin geleceğini belirten Rektör Kutluhan, “Şehrimize 20 bin öğrenci gelecek. Çok ciddi bir rakam. Dolayısıyla bunun altında sadece üniversitenin olması düşünülemez. Biz kampüs içerisinde binalarımızda tüm önlemleri aldık. KYK yurtları, özel yurtlar, apartlar ve kafelerde bu önlemleri almalı. Konuyla ilgili Perşembe günü yapılacak il pandemi kurulunda deklarasyon yapmak istiyoruz. Olay basit değil. Önlemlerde kısmi tavizler verirsek yayılım çok hızlı olabilir. Denizlimiz için istenmeyen durumlar oluşabilir. Diğer taraftan öğrencilerimizin kaldığı yerde, üniversitemizde ya da başka bir yerde bu hastalığa yakalandığında memleketine geri gidemeyeceği aşikar, karantina süreci başlayacak, yurt müdürü ve il gençlik müdüründen karantina alanı oluşturmasını istedik. Pandemi altında PAÜ’nün açılması için Denizli’nin hazır olması gerekiyor. Üniversite olarak biz hazırız” dedi.
“Ölümle yüzleştiğinde duanın en iyisini herkes ister”
Program sunucusu, Rektör Kutluhan’a covid duası ile Türkiye’nin gündemine gelmesini sordu. Konuya açıklık getiren Kutluhan “Esas vermek istediğim mesaj ilahiyat fakültesi biraz geri kaldı. Pandemi durumunda her fakültenin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladıktan sonra bu konu gündeme geldi. Bugün için covid-19 tedavisi ilaçlarla ve aşıyla olmaktadır. Bu kesin ve nettir. Biz yoğun bakım sayılarımızı artırdık. Ama insanların ölümle karşı karşıya geldiğinde en çok ihtiyacı olan nedir, duadır. Biz bunu vermek istedik. İnsanlar güzel dualar beklemekte, kendilerini moral olarak yükseltme, psikoljik destek olarak daha iyi hissetmek için dualar istemekte, böyle bir örnektir bu. Ölümle yüzleşme ayrıdır, ölümle yüzleştiğin zaman, o zaman duanın en iyisi herkes ister” dedi.
“Üniversitemiz devlette iş bulma yeri değil”
Üniversitenin kalitesini artıracaklarını belirten Rektör Kutluhan, “Senato üyelerimiz üniversite geçme notunu değiştiriyorlar, yönergesin hazırladık. Artık kolay bir üniversite değil, öğrencilerimizi zor bir üniversite bekliyor. Üniversitemizin hoca ihtiyacı var mı? Evet hoca ihtiyacımız var. Olmayan alanda hoca ihtiyacımız var, en iyisini getirmek istiyoruz. Olan alanda ise çok dolu ve bize katkı verebilecek hocayı getirelim diyoruz. Şu anda üniversitemiz, bir kadro, yerleşme, devlette iş bulma yeri değil, bunu ilan edebiliriz” dedi.
“Öğrencilerimizin, HES kodlarını pusula bilgi sistemine girmeleri gerekiyor”
Pandemiye yönelik alınan önlemler konusuna değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, PAÜ’nün 50 bin’in üzerinde öğrencisi olan büyük bir üniversite olduğunu hatırlatırken, yüz yüze eğitim için son birkaç aydır yoğun bir hazırlık dönemi içinde olduklarını ifade etti. Yüz yüze eğitimin kesintisiz sürdürülebilmesi adına yürüttükleri çalışmaları kısaca özetleyen Rektör Prof. Dr. Kutluhan, fakültelerde gerekli hazırlıkların tamamlandığını ve senato toplantısı ile uyulması gereken kuralları karara bağladıklarını dile getirdi. Senato toplantısında alınan kararları kısaca özetleyen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, daha sonra yüz yüze eğitimin yanında tüm eğitim materyallerinin EDS sisteminde öğrencilerin kullanımına hazır olduğuna dikkat çekti. Rektör Kutluhan, tüm öğrencilerin HES kodlarını, pusula bilgi sistemine girmesi gerektiğinin bir kez daha altını çizdi.

Rektör Kutluhan: “Hayal ettiğimiz üniversite-sanayi iş birliğini gerçekleştirdik”
Konuşmasının devamında PAÜ’nün diğer üniversiteler arasında bulunduğu konuma değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan: “Fakültelerimizin tercih edilebilirliği yanında özellikle meslek yüksekokullarımız tercih noktasında öğrencilerden yoğun bir ilgi görmekte. Tercih edilen bir üniversiteyiz ve bölge üniversitesi olma yolundayız. Çalışmalardan elde edeceğimiz olumlu sonuçlar neticesinde ulusal boyuta bir üniversite olacağımıza inanıyorum” dedi. Denizli’nin önemli bir üretim ve ihracat kenti olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kutluhan, hayal ettikleri üniversite-sanayi iş birliğini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu alanda yapılan iş birliklerine değinen Rektör Prof. Dr. Kutluhan, Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) ile yapılan protokol ile sanayicilerin de ellerinde bulunan teknik cihazları üniversite ve akademisyenlerin kullanımına sunduklarını, bu düşüncelerinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.
“Teknokent yerlerde sürünüyordu”
Üniversite-sanayi iş birliği konusunun devamında sanayiye danışmanlık hizmeti veren akademisyen sayısının son bir yıllık süreçte dört katına çıktığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Pamukkale Teknokent, şu anda örnek alınabilecek teknokentler arasındadır. Denizli’nin ihtiyacı olan hangar tipi teknokent kurma çalışmalarımız devam ediyor. Teknokent’te biz göreve gelmeden önce Ar-Ge hizmetlerini durduran firmalar vardı. Şu an teknokentte faaliyet göstermek için sırada firmalar var. Bu da bize gurur veriyor. Hocalarımızın fildişi kulelerde olduğuna inanan biri değilim. Sadece kapılarının çalınmadığına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, tıp ile mühendisliğin buluşturulacağı ve yakın bir zamanda faaliyete geçirilmesi planlanan klinik araştırma ve uygulamalar merkezi projesine değinirken üniversite-sanayi iş birliği konusunda ise farklı alanlardaki değerlendirmeleri Üniversite üst yönetimi ve ilgili fakültelerin dekanları gerçekleştirdi.
Rektör Kutluhan: “Üreten şehrimize rehberlik yapmaya devam ediyoruz”
Üniversite Yönetimi olarak PAÜ’de gerçekleştirmeyi planladıkları projelere değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Pamukkale Üniversitesi, tematik bir üniversitedir. Aynı zamanda bir araştırma üniversitesidir. Ziraat Fakültesi kurulması ile ilgili çalışmalarımız şu an devam ediyor. Çünkü Denizli’de 568 adet firma tarım ürünü ihraç ediyor. Denizli bir tarım kenti. Ziraat fakültesi konusunda ciddi bir istek var. Bizim tarımda çok önemli bir laboratuvarımız var bu laboratuvarın etkin bir şekilde devam edebilmesi için bu fakültenin kurulması gerekiyor. BİYOM bünyesinde çok güzel çalışmalar yapılıyor. Kuraklığın olduğu bir dönemde yetiştirdiğimiz nohutlardan istediğimiz sonuçları elde etmeye başladık. Verim ve hastalığa dayanım açısından hocalarımız en iyi türleri belirlediler. Üçüncü yılda biz en ideal tohum türünü belirlemiş olacağız. İnşallah bu laboratuvarımızı da geliştiririz. Şehir üretiyor biz de ona rehberlik yapmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Programın sonunda fakülte dekanları, fakültelerini tanıtırken fakülte bünyesinde yürütülen çalışmalara değindiler.