PAÜ öğrencisinin kadrosunda yer aldığı milli takım, Tokyo’dan şampiyonlukla döndü

Yayınlanma:03 Eylül 2021 15:43 Güncelleme:25 Eylül 2021 11:57

Pamukkale Üniversitesi öğrencisi Şeydanur Kaplan’ın kadrosunda yer aldığı Kadın Golbol Milli Takımı, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nın final maçında ABD’yi 9-2 yenerek şampiyonluğu kazandı ve  üst üste ikinci kez altın madalyanın sahibi oldu.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencisi Şeydanur Kaplan’ın yanı sıra Kader Çelik, Sevda Altunoluk, Sevtap Altunoluk, Reyhan Yılmaz ve Fatma Gül Güler’den oluşan kadrosuyla milli takım, Rio 2016’nın ardından Türkiye’ye üst üste ikinci paralimpik şampiyonluğunu kazandırdı.

Rektör Kutluhan: “Millilerimizin başarısı bizleri gururlandırdı”

Kazanılan şampiyonluk ile ilgili olarak duygularını aktaran Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan şunları söyledi: “Tokyo’da düzenlenen Paralimpik Oyunları, mücadele yönünden üst seviye bir turnuva olmuştur. Goalball Kadın Milli Takımımızın belli bir disiplin içinde mücadeleyi maçların her anına yayması, maç sonlarındaki heyecan ve mutlulukları ekranları başında onların mutluluğuna ortak olan bizleri gururlandırmıştır. Bilindiği gibi turnuva öncesi bir araya geldiğimiz öğrencimiz Şeydanur, kamp dönemi hazırlıkları ile fiziki ve mental durumu hakkında bilgi vermiş, görüşmede altın madalya ile ülkeye dönmek istediklerini ifade etmişti. Kararlılığı, mücadelesi ve başarılarından dolayı öğrencimiz Şeydanur ile birlikte milli takım sporcularımızı ve onların antrenörlerini tebrik ediyor; başarılarının devamını diliyorum.”

(Golbol) Goalball nedir, nasıl oynanır?

Uluslararası Görme Engelliler Sporları Federasyonu (IBSA) tarafından yönetilen Goalball, Paralimpik spor programına ilk olarak 1976 yılında dahil olmuştur.

Goalball yalnızca tamamen kör olan veya görme engeli bulunan sporcular tarafından oynanır. İkinci Dünya Savaşında görme yetisini kaybeden gazileri rehabilite etmeye yardımcı olması için 1946 yılında bulunmuştur

Oyuncuların adil bir yarış olması için yarış boyunca opak göz maskeleri takmaları gerekir. Tüm uluslararası sporcuların yasal olarak görme engelli olmaları gerekir. Bu sporcular B3, B2 ya da B1 – tamamen kör olarak sınıflandırılırlar.

Takımlar altı oyuncudan oluşur. Oyunun amacı, bir topu rakiplerin arasından geçirip ağlarına atarak skor elde etmektir. Oyuncular kalelerini savunmak için elleri ve dizleri üzerinde dururlar ve rakiplerine karşı skor elde etmeye çalışırlar.

Paralimpik spor programına ilk olarak 1976 yılında dahil olan Goalball oyununa 1984 yılında New York, Amerika’da oynanan Paralimpik Oyunlarında kadınlar da dahil olmuştur.

İlk Goalball Dünya Şampiyonası, 1978 yılında Vocklamarck, Avusturya’da yapılmıştır. Goalball sporu, Uluslararası Görme Engelli Sporları Federasyonu (IBSA) yönetimindedir ve federasyon her dört yılda bir Paralimpik Oyunlar arasındaki zamanlarda Dünya Şampiyonalarını gerçekleştirir.

6.1kTakipçi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz