Yayınlanma:26 Haziran 2020 11:09 Güncelleme:06 Ağustos 2021 21:40

YÖK tarafından 2018 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödülleri sahiplerini buldu. 116 üniversitenin başvuru yaptığı,61 üniversitenin bayrak, 4 üniversitenin nişan aldığı törende Pamukkale Üniversitesi’nin olmaması dikkat çekti.

Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”, bu yıl Kovid-19 salgını dolayısıyla video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi. 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konuşmasında “Engelsiz üniversite dediğimizde sadece mekan ile ilgili düzenlemeler değil, sosyal ve kültürel faaliyetleri de içinde barındıran bir üniversite tasavvur edilmelidir. Diğer taraftan bu ödüller vesilesi ile engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar ayrıca sevindiricidir. Ödüller sadece fiziki erişilebilirliği değil aynı zamanda engelli öğrencilerimizin doğrudan katkı sağladığı, içinde bulunduğu sosyokültürel faaliyetleri ve eğitime erişilebilirlikte yapılan çalışmaları da içermektedir” dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç

Üniversitelerden rekor sayıda başvuru alındı 

YÖK tarafından 2018 yılından bu yana geleneksel olarak verilen ödüllerin üçüncüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversiteler tarafından yoğun ilgi gördü. 2020 yılı ödülleri için YÖK’e 116 üniversiteden toplam 841 adet olmak üzere rekor sayıda başvuru yapıldı. 

65 üniversite ödül alırken PAÜ neden yok?

41 üniversiteye 118 turuncu, 8 üniversiteye 9 yeşil ve 12 üniversiteye 17 mavi ‘Engelsiz Üniversite Bayrağı’, 4 üniversiteye 66 programda ‘Engelsiz Program Nişanı’ verildiği törende Pamukkale Üniversitesi’nin yer almaması dikkat çekti. Pamukkale Üniversitesi’nde engelliler için bir çok çalışmanın yapıldığı biliniyor. Panel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin yanısıra kampüste, kütüphane ve diğer birimlerde yapılan yapılan fiziksel uygulamalar daha önce medya ile paylaşılmıştı. O zaman şu soru akıllara geliyor. YÖK’ün bu organizasyonuna başvuru yapılmadı mı, yoksa engelliler ile ilgili yapılan çalışmalar ödüle layık görülmedi mi?  

“Engelsiz Üniversite Bayrakları“ ve “Engelsiz Program Nişanı”…

Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “MekandaErişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi. 



3 ayrı kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” verildi… 

Engelsiz Üniversite Bayrak ödülleri kapsamında: 

“Mekanda Erişilebilirlik Bayrağı” (Turuncu Bayrak); 431 başvuru alınırken, 41 üniversite toplamda 118 Turuncu Bayrak verildi. 

“Eğitimde Erişilebilirlik Bayrağı” (Yeşil Bayrak); 141 başvuru alınırken, bu başvurular neticesinde 8 üniversite toplamda 9 yeşil bayrak verildi. 

“Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Bayrağı” (Mavi Bayrak); yapılan 141 başvuru sonucunda 12 üniversite toplamda 17 mavi bayrak verildi. ​

4 üniversiteden 66 programa “Engelsiz Program Nişanı” verildi… 

Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına verilen “Engelsiz Program Nişanı” için yapılan 114 başvuru arasından toplamda 4 üniversiteden 66 programa Engelsiz Program Nişanı verildi.   

İşte, ödül alan üniversiteler ve aday olanlar…  

     

6.5kTakipçi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz